Polisinsats/kommendering

2017-06-01 17:05:00

På polisens webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Ikväll spelas det fotboll på Östgötaporten när IFK Norrköping tar emot AIK.

Här kan du följa utvecklingen ur polisens perspektiv.

Första uppdateringen
Polisens insats vid kvällens fotbollsmatch är nu i gång. Personalen som ska jobba ute har haft utsättning där förutsättningarna har dragits. Det vi vet så här långt är att det väntas en publiksiffra på mellan 13 000 och 14 000 på Östgötaporten, och att AIK:s supportrar kommer i flera bussar från Stockholm. 

Kommenderingschef Christian Winkler uppger att man från polisens sida har ett tydligt mål med kvällens insats.

- Alla ska uppleva evenemanget som tryggt, välkomnande, säkert och stämningsfullt. Insatsen ska också bidra till att ytterligare stärka förtroendet för polisen.

Under kvällens arbete fokuserar polisen på att låta matchen bli den fotbollsfest som den stora majoriteten vill ha. Det innebär att man jobbar aktivt med att förebygga situationer med ordningsstörningar och andra brott. Både innan och under matchen har polisen ett gott samarbete med externa parter såsom Räddningstjänst, Norrköpings kommun, matchens arrangör och sjukvården. Allmänheten kan räkna med viss trafikpåverkan utanför arenan under kvällen. 

Under kvällen svarar polisens presstalesperson på regionledningscentralen på eventuella frågor om polisens insats. Hanna Andersson nås på 010-56 65 008.

16.02 Efter kroppsvisitering av ett antal fotbollssupportrar i centrala Norrköping har polisen tagit flera så kallade bangers (smällare) i beslag.

16.13 Supportrar som vistas på en restaurang i city har fått en tillsägning  efter att ha agerat på ett sätt som kan anses gränsa till ordningsstörning. 

18.33 Under marschen från en restaurang i city upp till arenan, i höjd med Drottninggatan, ska fotbollssupportrar ha avfyrat pyroteknik i form av bland annat knallskott, vilket torde ha hörts i centrala Norrköping. Skotten ska ha landat bland polis och förbipasserande. Det finns inga uppgifter om personskador. Delar av förloppet har dokumenterats. Polisen ser mycket allvarligt på händelsen, och kommer att utreda detta vidare.

Vi mottar gärna uppgifter från vittnen eller andra som har drabbats i samband med denna händelse. Kontakta oss via 114 14. 

18.44 Kommenderingschefen fattade beslut om att omhänderta en grupp personer enligt polislagens paragraf 13 c. Detta ska vara kopplat till händelsen på Drottninggatan. Totalt 35 personer kommer att avlägsnas från området och bussas till annan plats.

19.00 En anmälan om försök till våld mot tjänsteman upprättades. En polisman i tjänst ska ha fått ett knallskott på sig i samband med händelsen på Drottninggatan. I nuläget finns inga uppgifter om personskador eller misstänkt gärningsman. I övrigt har en person gripits misstänkt för narkotikabrott av normalgraden.

20.21 En polisman har fått lindriga skador efter en händelse i anslutning till arenan. Enligt uppgift ska det ha skett i samband med att en supporter skulle identifieras. En anmälan om våld mot tjänstman har upprättats. Händelsen utreds, och i nuläget finns ingen misstänkt.


20.50 Kvällens match är avblåst, slutresultat 0-0. Polisen fortsätter sitt arbete med att upprätthålla ordningen i samband med att alla fans lämnar Östgötaporten.

21.59 Polis larmas till en krog i centrala Norrköping där det enligt uppgift varit stökigt. Efter att ha medlat mellan parterna lämnar polisen platsen. Det finns inga uppgifter om att någon blivit skadad.  
 

Se händelsen på polisen.se